Λιμάνια της Αττικής: Πειραιάς, Ραφήνα και Λαύριο

Η Αθήνα έχει τρία κυρίως λιμάνια που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά: τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο.
Χάρτης Αττικής

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας είναι ο Πειραιάς, ο οποίος απέχει 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μακρά ιστορία, καθώς εδώ αγκυροβολούσε ο στόλος της Αθήνας ήδη από τα αρχαία χρόνια. Αν και στoυς αιώνες που ακολούθησαν το λιμάνι του Πειραιά έπεσε σε αχρηστεία, τις τελευταίες δεκαετίες κατόρθωσε να γίνει το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, καθώς εξυπηρετεί 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Χάρτης Πειραιά

Προορισμοί από Πειραιά

Από τον Πειραιά συνήθως φεύγουν πλοία για τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Εκτός από τα συμβατικά πλοία, υπάρχουν επίσης ταχύπλοα και δελφίνια για τον Αργοσαρωνικό.

Πώς να πάτε στον Πειραιά
...από το κέντρο της Αθήνας

Με ταξί: Θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά για να πάτε από την Ομόνοια/ Σύνταγμα στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόσταση είναι περίπου 10 χλμ. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το κέντρο της Αθήνας στον Πειραιά είναι 20 ευρώ την ημέρα και 25 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με μετρό: Για να πάτε στο λιμάνι του Πειραιά, θα ακολουθήσετε την πράσινη γραμμή του μετρό. Η γραμμή αυτή ξεκινά από Κηφισιά και καταλήγει στον Πειραιά, ακριβώς μπροστά από το λιμάνι. Το μετρό της Αθήνας λειτουργεί από τις 05:30 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή και το Σάββατο, η λειτουργία επεκτείνεται μέχρι τις 02:00 π.μ. Μια κανονική διαδρομή από την Ομόνοια στον Πειραιά διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Η πράσινη γραμμή συνδέεται με τις άλλες δυο γραμμές του μετρό (μπλε και κόκκινη) σε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Υπάρχουν τρένα προς Πειραιά κάθε 10 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου (2015): 1.40 ευρώ.

Με λεωφορείο: Για να πάτε στο λιμάνι του Πειραιά από το κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο 049 από Ομόνοια προς Πειραιά ή το λεωφορείο 040 από Σύνταγμα προς Πειραιά, να κατεβείτε στην Πλατεία Κοτζιά (κέντρο Πειραιά) και να περπατήσετε περίπου 10 λεπτά μέχρι το λιμάνι. Τα λεωφορεία αυτά αναχωρούν από Ομόνοια/ Σύνταγμα κάθε 15-20 λεπτά. Συνήθως τα λεωφορεία στην Αθήνα λειτουργούν από τις 06:30 π.μ. μέχρι τις 22:00 μ.μ., ωστόσο το λεωφορείο 040 από Σύνταγμα προς Πειραιά λειτουργεί 24 ώρες. Τιμή εισιτηρίου (2015): 1.40 ευρώ. Το λιμάνι του Πειραιά είναι πολύ μεγάλο και έχει πολλές πύλες, επομένως φροντίστε να βρίσκεστε εκεί εγκαίρως για να βρείτε την πυλή σας.

...από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος)

Με ταξί: Υπάρχουν πολλά ταξί έξω από τις πύλες του αεροδρομίου. Μια διαδρομή με ταξί από το αεροδρόμιο στο λιμάνι του Πειραιά διαρκεί περίπου 40-60 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το αεροδρόμιο προς το λιμάνι κοστίζει 50 ευρώ την ημέρα και 65 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με μετρό: Μπορείτε να πάτε στον Πειραιά από το αεροδρόμιο με μετρό. Ο σταθμός του μετρό βρίσκεται ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο. Θα πάρετε την μπλε γραμμή από το αεροδρόμιο και στο Μοναστηράκι θα αλλάξετε συρμό και θα πάρετε την πράσινη γραμμή, η οποία τερματίζει ακριβώς στο λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο τρένο του μετρό από το αεροδρόμιο αναχωρεί στις 06:33 π.μ. και το τελευταίο στις 22:33 μ.μ. Υπάρχουν δρομολόγια όλη την ημέρα, κάθε μισή ώρα (στο 3' και το 33' λεπτό της ώρας). Η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου (2015): 8 ευρώ. Φροντίστε να φθάσετε έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά για να βρείτε την πύλη από όπου φεύγει το πλοίο.

Με λεωφορείο: Το λεωφορείο X96 καλύπτει απευθείας την διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αθήνας στο λιμάνι του Πειραιά. Το λεωφορείο λειτουργεί 24 ώρες και η διαδρομή κρατά περίπου 90 λεπτά. Το λεωφορείο αναχωρεί κάθε 20 λεπτά την ημέρα και από τις 22:30 μ.μ. μέχρι τις 05:00 π.μ. κάθε 40 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου (2015): 5 ευρώ.

Χάρτης και Φωτογραφίες

Δείτε Χάρτη & Φωτογραφίες

ΡΑΦΗΝΑ

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Αττικής είναι η Ραφήνα, στα βορειοδυτικά της Αθήνας. Η Ραφήνα απέχει 30 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, 40 χλμ από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 10 χλμ από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Προορισμοί από Ραφήνα

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι το μόνο λιμάνι που εξυπηρετεί τα πλοία για την Άνδρο, καθώς η διαδρομή είναι πιο σύντομη από τον Πειραιά. Από εκεί φεύγουν επίσης πλοία για Τήνο, Μύκονο και άλλα νησιά των Κυκλάδων το καλοκαίρι.

Πώς να πάτε στη Ραφήνα
...από το κέντρο της Αθήνας

Με ταξί: Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά για να πάτε από την Ομόνοια/ Σύνταγμα στη Ραφήνα με ταξί. Αν δεν θέλετε να πάρετε ταξί από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να ακολουθήσετε την μπλε γραμμή του μετρό μέχρι το Νομισματοκοπείο και να πάρετε ταξί από εκεί. Το ταξίδι από το Νομισματοκοπείο προς τη Ραφήνα θα χρειαστεί 35 λεπτά. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Ραφήνα είναι 50 ευρώ την ημέρα και 65 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με λεωφορείο: Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) αναχωρούν για τη Ραφήνα από το πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας. Τα λεωφορεία αναχωρούν περίπου κάθε ώρα και η διαδρομή διαρκεί 70 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Για να πάτε στο πεδίο του Άρεως, παίρνετε την πράσινη γραμμή του μετρό μέχρι την πλατεία Βικτωρίας και στη συνέχεια ακολουθείτε την οδό Χέυδεν. Τιμή εισιτηρίου (2015): 2.40 ευρώ.
Δείτε τα δρομολόγια λεωφορείου από Αθήνα προς Ραφήνα (2015)
Επίσης δείτε τα δρομολόγια λεωφορείου από Ραφήνα προς Αθήνα (2015)

...από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος)

Με ταξί: Θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να πάτε από το Αεροδρόμιο στο λιμάνι της Ραφήνας. Υπάρχουν πολλά ταξί έξω από το αεροδρόμιο. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το αεροδρόμιο στο λιμάνι της Ραφήνας κοστίζει 35 ευρώ την ημέρα και 50 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με λεωφορείο: Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και φθάνουν στη Ραφήνα σε περίπου 30 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου (2015): 3 ευρώ.
Δείτε τα δρομολόγια λεωφορείου από Αεροδρόμιο προς Ραφήνα (2015)
Δείτε επίσης τα δρομολόγια λεωφορείου από Ραφήνα προς Αεροδρόμιο (2015)

Χάρτης και Φωτογραφίες

Δείτε Χάρτη & Φωτογραφίες

ΛΑΥΡΙΟ

Το Λαύριο είναι μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη στα νότια της Αθήνας. Τα αρχαία χρόνια, ήταν γνωστή για τα μεταλλεία της, τα οποία λειτούργησαν πάλι στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα τα μεταλλεία είναι κλειστά και το Λαύριο είναι πλεόν γνωστό για το λιμάνι του, το οποίο εξυπηρετεί κοντινά αλλά και απομονωμένα νησιά. Το Λάυριο απέχει 60 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ από το αεροδρόμιο.

Προορισμοί από Λαύριο

Τα περισσότερα πλοία που φεύγουν από το Λάυριο πηγαίνουν στην Κέα και την Κύθνο. Εξυπηρετούν επίσης νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος.

Πώς να πάτε στο Λαύριο
...από το κέντρο της Αθήνας

Με ταξί: Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά για να πάτε από την Ομόνοια/ Σύνταγμα στο Λαύριο. Αν θέλετε να πάτε στο Λαύριο από ένα πιο κοντινό σημείο, πάρτε το τραμ από το Σύνταγμα ή το Φάληρο μέχρι τη Βούλα και μετά με ταξί. Η διαδρομή από τη Βούλα μέχρι το Λάυριο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Λαύριο κοστίζει 65 ευρώ την ημέρα και 80 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με λεωφορείο: Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) αναχωρούν από το πεδίο του Άρεως για Λαύριο και η διαδρομή κρατά 2 ώρες. Για να πάτε στο πεδίο του Άρεως, παίρνετε το μετρό ως τη στάση Βικτώρια και θα περπατάτε την οδό Χέυδεν. Τιμή εισιτηρίου (2015): 4.90 ευρώ.
Δείτε τα δρομολόγια λεωφορείου από Αθήνα προς Λαύριο (2015)
Δείτε επίσης τα δρομολόγια λεωφορείου από Λαύριο προς Αθήνα (2015)

...από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος)

Με ταξί: Ένα ταξί χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να καλύψει τη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο Λαύριο. Υπάρχουν πολλά ταξί έξω από το αεροδρόμιο. Ο ναύλος (ενδεικτική τιμή) από το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το Λαύριο είναι 50 ευρώ την ημέρα και 70 ευρώ τη νύχτα (24:00-05:00).

Με λεωφορείο: Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) αναχωρούν κάθε ώρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πηγαίνουν στο Λαύριο μέσω Μαρκόπουλου. Οι επιβάτες κατεβαίνουν στο Μαρκόπουλο και παίρνουν άλλο λεωφορείο για Λαύριο. Τα λεωφορεία από Μαρκόπουλο για Λαύριο είναι πολύ συχνά. Τιμή εισιτηρίου (2015): 4 ευρώ.
Δείτε τα δρομολόγια λεωφορείου από Αεροδρόμιο προς Λαύριο (2015)
Δείτε επίσης τα δρομολόγια λεωφορείου από Λαύριο προς Αεροδρόμιο (2015)

Χάρτης και Φωτογραφίες

Δείτε Χάρτη και Φωτογραφίες

Χρησιμοποιήστε το online σύστημά μας για κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πληρωμές γίνονται μέσω ασφαλούς server...

Συνεργαστείτε μαζί μας & ΚερδίστεΈχετε ιστοσελίδα σχετική με την Ελλάδα; Συνεργαστείτε μαζί μας και κερδίστε χρήματα.


Για ταξιδιωτικά γραφείαΕίστε ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου; Κλείστε μαζί μας εισιτήρια στις καλύτερες τιμές.